Vrijblijvend consult over uw Wwft proces en beleid

Bestaat uw Wwft beleid op dit moment uit het maken van een kopie ID en het opvragen van een KvK-uitreksel? Dat is een goed begin maar de Wwft vraagt meer maatregelen van u.

Vrijblijvende consult aanvragen

Vrijblijvend consult over uw Wwft proces en beleid

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) geeft aan wat financiële instellingen moeten doen. Deze maatregelen moeten helpen om personen, bedrijven en transactie in kaart te brengen. Helaas omschrijft de Wwft niet hoe de maatregelen uitgevoerd worden. Hoe moet u dan weten wanneer u of uw kantoor Wwft compliant is?

De meeste Wwft kantoren handelen het identificatie en verificatie correct uit. Wanneer de klant ontmoet wordt, maken ze een kopie van hun identiteitsbewijs. Op dat moment is de klant gezien voor de identificatie en het identiteitsbewijs is nodig voor de verificatie. Sommige kantoren voeren de identificatie en verificatie ook uit op afstand. Helaas is het ontvangen van een kopie paspoort niet voldoende. De Wwft geeft namelijk aan dat een klant die niet fysiek aanwezig kan zijn ter identificatie en verificatie, een verhoogd risico met zich meebrengt. Hoe kan een Wwft compliant identificatie en verificatie op afstand eruit zien?

Het lezen en toepassen van de maatregelen van de Wwft, kan complex zijn. De Wwft houdt weinig rekening met uw kantoor, doelgroep en situatie. Dit maakt de toepassing van de maatregelen soms moeilijker dan het zou moeten.

Hoe ziet het het consult eruit?

Customer Diligence is gespecialiseerd in de meest praktische toepassingen voor de Wwft. In een consultatiegesprek lopen we uw werkwijze en klantacceptatie proces door. U ontvangt altijd van ons een gratis advies waarmee u beter kunt voldoen aan de Wwft. Het is ons doel om de naleving van de Wwft makkelijker te maken.

De Wwft is gebaseerd op een risicogebaseerde aanpak. Wij zorgen ervoor dat u deze aanpak goed toepast om de Wwft maatregelen zo praktisch mogelijk te benaderen.

Brief van toezichthouder

De Wwft toezichthouders kunnen bij u langskomen om uw Wwft beleid vast te stellen. Soms wordt hun bezoek aangekondigd en heeft u tijd om nog het e.e.a. voor te bereiden. Vaak komen ze onaangekondigd aan en heeft u geen tijd om voor te bereiden. Is uw Wwft beleid niet op orde, dan kunt u een waarschuwing ontvangen of een boete. Beide opties zijn niet prettig. Wilt u snel en makkelijk uw Wwft zaken op orde hebben, ga dan in gesprek met ons.

In één gesprek weet u wat de verbeterpunten zijn en hoe u deze kunt oplossen. De naleving Wwft van de Wwft is niet leuk maar het hoeft ook niet heel moeilijk te zijn. In een gesprek kunnen wij u zeker van dienst zijn en bent u binnen no-time gewapend tegen een bezoek van een toezichthouder.

Onverwijld transacties melden

Klantacceptatieproces

Een belangrijk onderdeel van de Wwft is het klantacceptatieproces. Dit proces bevat hoe u het klantacceptatie doet en wij er bij betrokken zijn. U wilt dat iedere (nieuwe) klant hetzelfde pad bewandeld. Hierdoor worden klanten getoetst op het zelfde risiconiveau. Zo voorkomt u dat de ene klant minder strengt wordt gecontroleerd dan een ander. In dit klantacceptatie neemt u bijvoorbeeld op:

  • Wie de klanten aanneemt
  • Welke informatie wordt opgevraagd
  • Waar wordt dit allemaal opgeslagen
Ook neemt u hierop wat u doet wanneer een klant niet fysiek op kantoor kan zijn. Hoewel dit relatief simpele vragen zijn, dient u hier wel over na te denken en toe te passen op uw situatie. Daarnaast dient u dit ook vast te leggen en alle betrokken collega’s hiervan op de hoogte te brengen.

In ons Wwft consultatiegesprek krijgt u een advies en een verslag van ons gesprek. Met deze informatie kunt u, mits u de Wwft zaken op orde heeft, gemakkelijk omzetten in een “beleid” stuk.

Risicobeleid

Zijn alle betrokken personen in kaart gebracht, dan dient u ook het risiconiveau vast te stellen. De Wwft en de Sanctiewet verplichten u om een aantal zaken altijd te controleren. Daarnaast geeft de Wwft ook aan dat u overige risico’s in kaart moet brengen. Deze risico’s zijn van toepassing voor uw kantoor en doelgroep. Deze risicofactoren mag u daarom ook zelf uitkiezen. Wij kunnen ons voorstellen dat u niet weet waar u moet beginnen met het opstellen van een risicobeleid. Met veel plezier helpen we u op weg om dit beleid te formuleren.

Vrijblijvend consult aanvragen?

In één gesprek in kaart brengen waar verbeterpunten zijn op gebied van de Wwft. U ontvangt altijd kosteloos advies waarmee u verder kunt.

Vrijblijvende consult aanvragen