Waarschuwing ontvangen van een toezichthouder, wat nu?

Financiële instellingen en professionals dienen zich te houden aan de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme). De naleving van de Wwft is dermate belangrijk dat er ook toezichthouders zijn. De toezichthouders zijn gespecialiseerd op de toepassing van de Wwft voor een bepaalde branche.

Waarom bestaan toezichthouders?

De toezichthouders zorgen onder andere voor de naleving van de Wwft. Zij kunnen functioneren als informatiepunt voor kantoren met vragen over de Wwft. Daarnaast controleren zij ook of de Wwft correct en volledig wordt nageleefd door Wwft-kantoren. Worden de Wwft maatregelen niet goed nageleefd dan kan een toezichthouder ingrijpen.

Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen heeft in de financiële markten. En dat de markten op een duidelijke en eerlijke manier werken. De toezichthouders werken direct en indirect aan het vertrouwen van de financiële markten.

Wie zijn de toezichthouders?

Branche Toezichthouder
Verkopers van goederen, bemiddelaars bij aan- en verkoop van goederen, makelaars en bemiddelaars in onroerende zaken, taxateurs van onroerende zaken, exploitanten van pandhuizen en domicilieverleners Belastingdienst/bureau Toezicht Wwft
Kredietinstellingen, financiële
instellingen, geldtransactiekantoren,
levensverzekeraars, trustkantoren,
casino’s en creditcardmaatschappijen
De Nederlandsche Bank
Beleggingsondernemingen,
beleggingsinstellingen en financiële
dienstverleners bij levensverzekeringen
Autoriteit Financiële Markten
Registeraccountants, accountant-
administratieconsulenten,
belastingadviseurs, administratiekantoren,
juridische dienstverleners,
advocaten en notarissen
Bureau Financieel Toezicht
Nederlandse orde van advocaten
Markt voor de kansspelen De Kansspelautoriteit

Wat doet een toezichthouder?

Een toezichthouders kan op een willekeurig moment een controle uitvoeren bij u. Ze komen op bezoek en controleren het Wwft-beleid. Het Wwft-kantoor dient aan te geven welke maatregelen ze nemen met betrekking tot de Wwft. Een toezichthouder kan controleren op de methode van identificatie en verificatie, het risicobeleid en het monitoren van transacties. De naleving van de Wwft kan per branche wat schelen. Hetgeen waar de toezichthouder op controleert kan dus ook per branche schelen.

Naast het beleid worden ook dossiers gecontroleerd. Het Wwft-beleid is niet veel waard wanneer het niet wordt vastgelegd. De Wwft verplicht kantoren om het cliëntenonderzoek te bewaren in een dossier voor een periode van 60 maanden. De dossiers dienen op een veilige en opvraagbare manier te zijn opgeslagen. Het Wwft-kantoor dient aan te tonen dat de CDD-dossiers een cliëntenonderzoek bevat en dat het op de juiste manier is opgeslagen.

Reden voor waarschuwingen

  • Risicogebaseerde aanpak van de Wwft niet nauw genoeg genomen
  • Geen overig onderzoek gedaan naar verdachte transacties
  • Dossiers worden niet goed bewaard
  • Slecht onderzoek naar de risico’s
  • Onvolledig Wwft-beleid

Voorkom Wwft waarschuwingen en/of boeten

Het volgen van Wwft maatregelen kan een tijdsintensieve bezigheid zijn. Customer Diligence begrijpt dat u meer tijd wilt besteden aan bedrijfsvoering. Onze Customer Diligence oplossing bevat alle hulpmiddelen om een volledig cliëntenonderzoek snel uit te voeren en veilig te bewaren in een dossier.

Vrijblijvende demonstratie van onze CDD-oplossing?

Met behulp van onze CDD-oplossing heeft u een volledige cliëntenonderzoek uitgevoerd binnen een aantal minuten.

Wilt u zien hoe onze CDD-tool u kan helpen om Wwft compliant te worden, vraag dan een gratis en vrijblijvende demo in. Laat uw gegevens hier achter en wij bellen u terug. Tot snel!