Wwft: Belastingontduiking en ontwijking

Wat is witwassen?

Geld dat voorkomt uit een misdrijf is crimineel geld en dus illegaal. Er wordt geen belasting betaald over illegaal verkregen geld. Illegaal verkregen geld wordt ook wel zwart geld genoemd. In Nederland is geld waarover geen belasting is betaald, een delict voor witwassen. In bezit zijn van zwart geld of het gebruiken van zwart geld, kan een teken zijn van witwassen.

In de fiscale branche wordt gesproken over belastingontduiking en belastingontwijking. Deze begrippen worden door men vaak als synoniemen gebruikt. Dit is niet terecht. De betekenissen van deze begrippen verschillen namelijk enorm van elkaar.

Het verschil tussen belastingontduiking en belastingontwijking

Belastingontduiking is in strijd met de wet. Belastingontduiking is het niet (volledig) nakomen van belastingverplichtingen. Voorbeelden hiervan zijn het achterhouden van informatie bij belastingaangifte of het opgeven van onjuist informatie bij een aangifte.

Belastingontwijking is het ontwijken van belasting op een legale manier. Voorbeelden hiervan zijn verhuizen naar het buitenland of tanken in het buitenland.

Hoewel belastingontduiking illegaal is en belastingontwijking legaal, komt het voor de overheid en de samenleving op hetzelfde neer. Namelijk minder belastinginkomsten.

Overige Wwft informatie

Is de Wwft voor u van toepassing en wilt u hier meer over weten? Klik dan hier op de button om onze Wwft pagina te bezoeken